Egy mély tálba beleöntjük a lisztet,hozzáadjuk a sót,az áttört burgonyát,beleütjük a tojást és annyi vízzet,amennyit felvesz.
Ebből sima állagú tésztát gyúrunk. Amikor összeállt kitesszük a deszkára és ott félbevágjuk.
Az egyik felét kinyújtjuk kb 2 mm vastagságúra.
Elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a brindzát,a tört burgonyával simára.
A töltelékből pici golyókat formázunk.
A gombócot ráfektetjük a tésztára,azt ráhajtjuk és a pirog szaggatóval félkör alakú formákat vágunk.
Enyhén sós,forró vízbe tesszük és kb 5 percig főzzük. Hideg vízbe kiszedjük,majd lecsepegtetjük és meglocsoljuk olajjal,hogy ne ragadjanak össze.
Ha sok a tészta mennyisége a felét még főzés előtt,zárható dobozban,vagy zacskóban lefagyaszthatjuk.
Az 50 dkg lisztből 70 db pirog lesz.
A tálaláskor a tésztát meglocsoljuk tejföllel,szórunk rá piritott szalonna kockát és meghintjük a zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat kívánunk.