Csak rétegesen
Recept
- A kelbimbót megtisztítjuk és mérettől függően, félbe- negyedbe vágjuk. Egy liter sós, forró vízben fedő alatt félpuhára pároljuk.
Egy fej vöröshagymát finomra vágunk, az étolaj felén megdinszteljük és két gerezd felaprított fokhagymát hozzáteszünk. Rövid dinsztelés után elkeverjük a darált hússal és fehéredési sütjük.
Beletesszük a felaprított zöld paprikát, meghintjük az őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, és a felaprított zellerrel, beletesszük a babérlevelet, jól átkeverjük.
Kevés vízzel felöntjük és lefedjük.
Jénai tálba beleöntjük az étolajat, megpirítjuk rajt a megmosott rizst, sózzuk, a maradék felaprított fokhagymát beletesszük,összekeverjük és felengedjük a kelbimbó főzőlevével. Fedő alatt félkészre pároljuk.
Egy kiolajozott tepsibe párolt káposztalevelet fektetünk, rámerjük a rizs felét,a pörkölt felét, a kelbimbót, őrölt köménnyel meghintjük. Rátesszük a tejföl egyharmadát, a maradék pörköltet, a maradék rizst , lefedjük kelkáposzta levéllel és beborítjuk a maradék tejföllel. Megszórjuk zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben, nagy lángon, húsz percig sütjük. A sütés két-harmadánál megfordítjuk a tepsit.
Hozzávalók
- 6-8 fő:70 dkg
- kelbimbó
- 1 kisebb fej
- kelkáposzta
- 40 dkg
- rizs
- 50 dkg
- darálthús
- 5 dl
- tejföl
- 1 dl
- étolaj
- 1 fej
- vöröshagyma
- 1 db
- zöldpaprika
- 3 gerezd
- fokhagyma
- 5 dkg
- zeller
- 1 evőkanál
- őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál
- őrölt köménymag
- 1 evőkanál
- só
- 1 teáskanál
- őrölt bors
- 1 db
- babérlevél