Mindenki másképp csinálja!
Recept
- Az üstbe helyezünk egy réteg kimosott, aprított káposztát és az összes hozzávalót, fűszereket ízlés szerint egymásra rétegezzük.
Ráborítjuk a paradicsomlevet.
Az utolsó réteg káposzta fölé tegyük a csontokat.
Felengedjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje, és fedő alatt forrástól számítva egy órát lassú tűzön, kevergetés nélkül, pároljuk.
Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük (ekkorra már a füstölt húsból kioldódott a só).
Ekkor hozzáadjuk az 1 üveg bort. További egy órán át főzzük.
Amikor megpuhult a bab és a káposzta, leszedjük a csontokat és belekeverjük a tejfölt.
Sós pogácsával, friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók 25 15 kg főre
- savanyú káposzta
- 5 kg
- bőrös sertés lapocka
- 1 db
- füstölt főtt csülök
- 2 kg
- száraz bab
- 1 kg
- sárgarépa
- 40 dkg
- fehérrépa
- 1 db
- zeller és zöldje
- 2 kg
- vöröshagyma
- 3 kg
- levescsont
- 2 liter
- tejföl
- 1 liter
- sűrített paradicsom
- 20 dkg
- só
- 2 evőkanál
- őrölt bors
- 3 evőkanál
- őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál
- őrölt köménymag
- 20 dkg
- fokhagyma
- 15 db
- babérlevél
- 3 db
- erős paprika
- 1 kg
- zsír
- 1 üveg
- száraz fehérbor