Vág parti Szerencse halászlé

7 hozzászólás
Nyomtatás
5 5
5 5

Szerencse tanár úr tiszteletére

Recept

  • A felaprított vöröshagymát lepirítjuk. Hozzáadunk 60 dkg zöldpaprikát felkockázva,szintén megpirítjuk. Erre a pörkölt szerű alapra rátesszük a haldarabokat és azokkal is átpirítjuk. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával,átforgatjuk,végül beleteszünk 60 dkg felkockázott paradicsomot.Teszünk hozzá sót és borsot,felengedjük vízzel és hagyjuk főni.Akkor kész a főzés,ha az edény fölé tesszük a kezünket és,ha a gőze a kezünkön ragad,akkor jó.
    Kb.másfél óra főzés után a haldarabokat paszírozón átnyomjuk.
    Paszírozás után a levet visszatesszük a tűzre és még 20 percig főzzük.
    Ebbe a forró lébe tesszük bele a betéteket.

    A halrolád elkészítées: a pontyot lefilézzük és abba beletöltjük a haltejet és a halikrát,amit tojássárgával és főzőtejszínnel kikeverünk. Sóval,borssal ízesítjük. Feltekerjük folpackkal és 110 fokon ,gőz fölött megfőzzük. Utána már nem esik szét.

    A halgaluska elkészítése: a halfiléből megmaradt halhúst ledaráljuk,teszünk hozzá lisztet,aprított kaprot,sót és habtejszint,habbá verve. Ezt összekeverjük,hogy galuska állagú legyen,és kanállal forrásban lévő vízbe szaggatunk szilva nagyságúakat. Amikor feljön a víz tetejére,leszűrjük,hideg vízzel leöblítjük, pici olajba forgatjuk,hogy ne tapadjon össze.

    Tálaláskor a halroládból szeleteket vágun, a galuskából néhány darabot beleteszünk és erős paprika szeleteket adunk hozzá.
    Jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók

  • 1 db 3,5 kg-os ponty
  • 1 db 2 kg-os harcsa
  • 2 kg egyéb hal ( keszeg,kárász,dévérkeszeg)
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg zsír
  • 60 dkg paradicsom
  • 60 dkg zöldpaprika
  • 4-5 evőkanál őrölt paprika
  • 3 evőkanál só
  • 1 evőkanál örölt bors
  • izlés szerint csípős paprika
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl főzőtejszín